Kotaharjun retkeilyalue ja näköalatorni

Kotaharjun retkeilyalue on Pohjoismäen kylän kokoontumispaikka, joka palvelee avoimena retkeilyalueena vierailijoita läheltä ja kaukaa. Alue sijaitsee Kotaharjun mäellä, jonka huipulta on vanhastaan tiedetty näkyvän kauas. Nyt kun mäellä on 20 metriä korkea näköalatorni, voidaan todeta, että maisemaa todellakin piisaa. 


Kotaharjun retkeilyalue muodostuu Kotaharjun mäellä sijaitsevista näköalatornista, majasta sekä luontopolkuverkostosta. Kompostikäymälät lisäävät myös varmasti vieraliljoiden mukavuutta. Alueelta löytyy runsaasti metsäautoteitä, jotka soveltuvat hyvin lenkkeilyyn. Näköalatornin ja majan pihamaalla voi järjestää erilaisia aktiviteetteja myös omin välinein. Tornin juurella on käytettävissä lentopallokenttä.


Alue on aina avoinna kulkijoille; kyläyhdistys huolehtii sinne polttopuut, mutta jokaisen retkeilijän on huolehdittava paikat siistiksi lähtiessään. Lähimaastot ovat ihanteelliset marjastukseen ja sienestykseen – mutta kulkiessa on kuitenkin muistettava jokamiehenoikeudet ja vastuu. Majan läheltä sekä lähialueelta löytyy myös geokätköjä.


Pohjoismäen kyläyhdistys järjestää Kotaharjulla myös aktiviteetteja vierailijaryhmille. Aluella voi mainiosti esimerkiksi viettää tyky-päivän sopivalla porukalla. Kyläyhdistys auttaa vierailun palvelujen järjestämisessä, kuten kahvitukset, ruokailut ja alueen esittelyt.

Kesäviikonloppuisin tornin alakerrassa toimii kioski Kiipeli, joka palvelee vierailijoita myyden virvokkeita ja purtavaa. Kioskin tarkemmista aukioloajoista tiedotamme Facebookissa.


Alueen kehittäminen aloitettiin majan rakennushankkeella keväällä 2000 ja avajaiset pidettiin saman vuoden syksynä. Seuraavana rakennuksena nousi alueelle polttopuuliiteri. Kotaharjun Näköalatorni oli pitkäaikainen haave, jonka rakennushanke päättyi vuonna 2014. Jatkossa aluetta kehitetään muunmuassa laajentamalla luontopolkuverkostoa ja järjestämällä erilaisia tapahtumia ja ohjelmaa myös vieraileville ryhmille.


Kotaharjun tapahtumista tietoa saa parhaiten Facebookista Pohjoismäen Kyläyhdistyksen sivuilta, Miilu-lehdestä sekä Kotaharjun ilmoitustaululta. Sonkajärven seurakunnan kanssa järjestettävistä tapahtumista tiedotus löytyy kirkollisista ilmoituksista.Alueen palvelut

Kotaharjun retkeilyalueella:

• Kotaharjun näköalatorni

• Kesäviikonloppuisin Kioski Kiipeli kahvio (aikataulut Facebookissa)

• Kotaharjun maja tulisijoineen ja polttopuineen

• Kompostikäymälät invaramppeineen

• Luontopolut

• Geokätköt


Kertunranta Luotosella:

• Uimaranta pukukoppeineen ja nuotiopaikkoineen, sekä vene


Tilauksesta:

• Kahvitukset ja ruokailut

• Erilaisia liikunnallisia aktiviteetteja, kuten ohjattua jumppaa tai lenkkeilyä

• Mahdollisuus osallistua rukiin viljelyyn, leikkuuseen ja riihitykseen (kyseisenä ajankohtana)

• Mahdollisuus osallistua ohran puintiin murtajalla (kyseisenä ajankohtana)

Kotaharjun maja näköalatornista kuvattuna.

Näköalatornin runko rakennettiin kyljelleen kentälle, josta se nostettiin kahden suuren nosturin avulla lopulliselle paikalleen betonianturoille.